Direcția de Sănătate Publică avertizează populația asupra riscului de trichineloză, o boală parazitară gravă, cauzată de consumul de carne de porc sau vânat crudă ori insuficient preparată termic.
În luna decembrie, când sacrificarea porcilor în gospodării este o tradiție, pericolul apariției trichinelozei crește considerabil. Boala este determinată de larvele parazitului Trichinella spp, care pot supraviețui în carne și nu sunt distruse prin metode casnice de sărare, afumare sau uscare.
Principalele surse de risc sunt carnea provenită din gospodăriile particulare, unde porcii nu sunt supuși inspecției sanitar-veterinare, și vânatul sălbatic, precum mistrețul. Consumul chiar și al unei cantități mici de carne crudă, cum ar fi gustarea în timpul preparării cârnaților sau a altor produse tradiționale, poate provoca îmbolnăvirea.
Recomandările pentru prevenirea îmbolnăvirii includ testarea cărnii în centre autorizate înainte de consum, congelarea cărnii la temperaturi sub -15°C timp de 20-30 de zile, gătirea cărnii la o temperatură de peste 71°C, spălarea și curățarea ustensilelor și suprafețelor folosite la prelucrarea cărnii, precum și evitarea hrănirii animalelor cu resturi crude de carne de porc sau vânat.
Semnele trichinelozei includ febră, dureri musculare, diaree, edem facial și hemoragii subconjunctivale. Boala poate evolua grav, cu complicații cardiovasculare și neurologice, iar tratamentul se face doar la recomandarea medicului, existând riscul de reinfectare. Recomandarea specialiștilor este testarea cărnii de porc și de mistreț înainte de consum pentru a preveni apariția cazurilor de trichineloză.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “www.glsa.ro”
contact: medialux85@gmail.com
Notă pentru publicații: Știrile sunt preluate automat din feed-ul Google News si rescrise cu cuvintele noastre. După cum vedeți, este precizată sursa, creditul foto și linkul către articolul integral. Dacă doriți ca articolele dumneavoastră să nu mai fie preluate, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail de mai jos, și le vom întrerupe imediat.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com